My First Genshin Impact Lantern Rite Experience

Malaysia
Cover Image That Contains Title Of This Blog Post

Yes, after so long! I finally be able to join and completely done all of the tasks in order to celebrate Lantern Rite during the latest version 4.4 of Genshin Impact. Saya tahu lambat sudah sebenarnya saya mahu bercerita memandangkan versi 4.5 pun mahu menyusul sudah. Tapi saya mahu share juga. Biar lambat, asalkan ada. Sepanjang saya main Genshin kan, tidak pernah sekali pun saya betul-betul kasi complete special festival atau versi dalam game. But still, area baru di Chenyu Vale masih belum complete sama ada juga standalone event yang saya tidak terbuat. Hehe. Kira okay sudah ba tu kan kalau complete yang main quest untuk Lantern Rite? Lagipun saya sampai yang si Gaming buat performance juga. Also, the dad and son reunion! Oh my, terharu saya tengok tu cutscene. I can say, tidak rugi saya kasi complete tu aktiviti sama main quest versi kali ni. Jadi point saya ialah saya sebenarnya mahu throwback pasal pengalaman saya and how I feel about that version saja! Tidak lebih dan tidak kurang.

GENSHIN IMPACT 4.4

First of all, here is the cutscene of Lantern Rite festival from Genshin Impact official YouTube channel and my opinion about it. Make sure you guys watch it first so you know how exactly it looks like.

Image That Contains Main Point Of This Blog Post

Masa tu lampu terpadam kan, saya ingat betul-betul. Maksud saya, tidak expect juga sebenarnya yang si Gaming muncul out of nowhere dari laut untuk buat tarian singa dia. Haha. The most heartwarming scene is when Gaming's father see it and the last one when they hugged. Happy betul saya time tu. For that, I really love the game developers for making such a wholesome gaming experience! Another thousand stars for the storyline too. Menangis saya time tengok tu. Padahal game saja. Haha. Sampai terkeluar ba mucus saya gara-gara dorang punya scene saja. Overall, really great! Not to mention about Yaoyao and Qiqi too. Cuteness overload! Sudahlah pendek, berpegangan tangan lagi dorang lari turun di Liyue Harbor. So kawaii! Dari saya jumpa Yaoyao di Mount Aochang lagi ba tu saya menunggu supaya dia sama si Qiqi ada dalam cutscene sebab Yaoyao mention dia mahu kasi terbang tu layang-layang sama best friend dia masa Lantern Rite nanti. Lagipun time tu, si Qiqi tiada. Jadi, mungkin itu juga salah satu sebab kenapa saya mahu kasi habis main quest kali ni. Yes, Qiqi is one of my favourite characters even saya belum dapat dia lagi.

Another things that I want to share with you guys is about my experience during completing the activities or events. Kalau mahu unlock main quest yang ada cutscene di atas tu, saya kena kasi complete dulu beberapa events. Menyesal saya tidak tangkap gambar sama video time buat ni quest. Ada juga da saya boleh share sini kan. Tapi tidak apalah, lain kali saya buat. So here it is!

Image That Contains Main Point Of This Blog Post

First and foremost, aktiviti pertama dia ialah tolong si Gouba sama Yuegi cari ingredients untuk memasak. Gouba sama Yuegi ni haiwan peliharaan si Xiangling sama Yaoyao. Kalau secara theoretically, kira begitulah cerita dia tapi game dia ialah kita actually kena main tolak-tolak blok yang halang perjalanan dorang untuk dapatkan ingredients. Ada jugalah beberapa rules lain tapi tidak payahlah mahu spesifik betul kan. Semuanya ada tujuh stages. Most of the stages, saya dapat kasi siap sekejap saja. Tapi yang stage last tu yang saya berkakai sikit. Siuk jugalah game dia.

Image That Contains Main Point Of This Blog Post

Terus event yang kedua, ada tiga stages tapi dia jenis yang perlu capai certain scores. Melepasi scores dulu, baru boleh pigi event seterusnya. Sama dia kena masuk co-op mode. Co-op mode ni maksudnya kita kena masuk mode yang multiplayer punya. Kita kena bertanding dalam event tu dengan real player yang lain. Part yang saya paling suka untuk event kedua, main tolak-tolak! Haha. Tapi bukan itu juga tujuan utama dia. Yang bertolak tu sekadar untuk kasi tambah scores saja. Kalau yang sebenar, kita kena bertanding sama player lain dalam beberapa mini games. Mini games dia ada yang berlarian untuk kumpul coin sama ada juga game yang kita kena stay di safe zone. At least ada jugalah sekali saya dapat highest score! Mula-mula tu memang saya tidak berapa suka event dia sebab saya jarang accept co-op mode request dalam game. Bila ada event yang perlu masuk co-op mode, terus rasa kekok betul mahu main. Lama-lama, terhibur pula main tolak-tolak.

Image That Contains Main Point Of This Blog Post

Event yang ini pun saya suka! Ditemani pemandangan Chenyu Vale yang indah, saya kena suruh pula jadi pemungut entah apa di langit. Bila saya search balik, kita kena pungut yang bunga teratai bercahaya tu. Kalau dalam game dia kena sebut Lantern Jade Lotus Lanterns. Nasib jugalah ada tu yang jadi lastik yang kasi terbang. Lastik tu pula kena panggil Golden's Carp Leap. Lastiklah sangat. Haha. Yang penting, saya dapat complete last event tanpa sebarang masalah. 

Lepas selesai semua event di atas, terus dapatlah saya pilih satu character dari Liyue yang tersedia untuk join saya punya crew yang masih sikit. Jadi, saya pilih si Yunjin. Memandangkan saya dapat kasi complete semua mini games, akhirnya dapatlah juga saya merasa free skin pertama saya. Free skin tu untuk character si Xingqiu. Nasib jugalah dia sudah ada dalam crew saya. Saya lupa sudah bila saya dapat dia. 

Itu sajalah saya mahu share pasal ni versi. Banyak lagi sebenarnya event lain untuk versi ni tapi saya mention yang main quest saja demi untuk dapat in game experience punya cutscene. Ada juga kena share di YouTube tu macam yang kamu nampak dalam video tadi, tapi tidak feel lah kalau tidak tahu full storyline pasal tu quest kan. So far, this is one of my best experiences playing Genshin Impact. Harap saya dapat juga join event untuk versi  mendatang nanti. Kalau saya ada masa, saya join. Itu saja untuk kali ini, bye kamu!

Instagram

SietaClaie. Theme by STS.